Mediji

15. 01. 2013

Smučarji bančniki zasedli Kranjsko Goro

V hotelih bo 1200 gostov iz vse Evrope, manj pa bo najemnov apartmajev.

Kranjska Gora – V Kranjski Gori bodo od 26. januarja do 2. februarja gostili smučarska tekmovanja evropskih bančnikov, imenovana Interbancario. Skupaj pričakujejo okoli 1200 udeležencev iz 140 evropskih bank in skoraj polno zasedene hotele v Kranjski Gori.

Enotedensko tekmovanje v Kranjsko Goro prihaja v času, ko so hotelske zmogljivosti in smučišča običajno najslabše zasedeni. V hotelih največjega turističnega podjetja Hit Alpinea, ki ima 1300 postelj, bo nastanjenih večina, to je približno tisoč udeležencev. Po besedah direktorja Hit Alpinee Mirana Čurina pričakujejo predvsem polno zasedene zmogljivosti ter dolgoročno uveljavitev in promocijo kraja. Poleg tega Čurin upa, da se bo velik obisk pokazal tudi v večji zunajpenzionski potrošnji gostov iz bančnih logov.

Zadovoljni bančniki se bodo vračali

Podobna pričakovanja ima tudi direktorica LTO Kranjska Gora Mirjam Žerjav, ki skupaj pričakuje kakih 6000 prenočitev, kar je približno desetina običajnega januarskega obiska. Poleg tega od dogodka, za katerega so skupaj z vsem turističnim gospodarstvom zbrali 200.000 evrov, večji učinek pričakujejo v promocijskem smislu, saj Žerjavova na podlagi izkušenj organizatorjev tega tekmovanja iz preteklih let pravi, da se udeleženci po tekmovanjih bančnikov v izbrane turistične destinacije vračajo.

Bogate izkušnje Kranjskogorcev z organizacijo dveh največjih športnih tekmovanj, smučarskega pokala Vitranc in skakalnega tekmovanja v Planici, so bile pomemben razlog, da so pridobili organizacijo smučarskega tekmovanja bančnikov, je poudarila Žerjavova.

Ponudniki apartmajev manj navdušeni

Manj pričakovanj ob tem zimskem tekmovanju, ki ga Slovenija letos gosti prvič, imajo zasebni ponudniki apartmajev, ki imajo skupaj 600 postelj. Neimenovani sobodajalec je dejal, da si ne predstavlja, da bi si prav posebno veliko udeležencev samih kuhalo kosila, zato tudi večje zasedenosti ne pričakujejo. Smučarski tereni v Kranjski Gori za zahtevnejše smučarje, kakršni bodo prišli na tekmovanje Interbancario, niso primerni, zato bo promocijski učinek manjši, kot se nadejajo organizatorji, še meni.

 

Udeleženci (od 1200 jih bo okoli 150 slovenskih) bodo v različnih kategorijah tekmovali v alpskem smučanju in smučarskih tekih. Za zdaj imajo v Kranjski Gori zaradi razmeroma toplega vremena težave s tekaškimi progami, saj jih ne morejo zasnežiti, zato upajo, da bo zapadlo vsaj nekaj snega. Še bolj si želijo, da bi se temperature spustile tako, da bodo lahko izdelali vsaj kompaktni sneg, je povedala Klavdija Gomboc iz RTC žičnice Kranjska Gora.

Vir: Delo, 15. 1. 2013